Konvencionālo kviešu graudu kvalitātes prasības
Kvieši | Mitrums % (max) | Proteīns % (min) | Tilpummasa kg/hl (min) | Krišanas skaitlis, sek., (min) | Lipeklis % (min) | Piemaisījumi % (max) |
Ekstra | 14 | 14.5 | 78 | 280 | 30 | 2 |
1. grupa | 14 | 14 | 77 | 270 | 28 | 2 |
2. grupa | 14 | 13 | 76 | 250 | 26 | 2 |
3. grupa | 14 | 12 | 75 | 250 | 24 | 2 |
4. grupa | 14 | 10.5 | 73 | 220 | 19 | 2 |
Lopbarība | 14 | <10.5 | 68 | <220 | <19 | 15 |
Bioloģisko kviešu graudu kvalitātes prasības
Kvieši | Mitrums % (max) | Proteīns % (min) | Tilpummasa kg/hl (min) | Krišanas skaitlis, sek., (min) | Lipeklis % (min) | Piemaisījumi % (max) |
Pārtika | 14 | 12 | 78 | 250 | 26 | 2 |
Lopbarība | 14 | 9 | - | - | - | 10 |
Piezīmes:
Slimi, bojāti, neatbilstošām smakām, krāsu vai piemaisījumiem, Kaitēkļu inficēti graudi nav pieļaujami. Piegādāto graudu ieskaites svars tiek aprēķināts pēc bāzes rādītājiem:
Mitrums 14% un piemaisījumi ne vairāk kā 2%. Ieskaites svars mitriem graudiem, rapsim un pupām tiek aprēķināts, atskaitot no neto svara mitruma zudumus (X m.), ko aprēķina pēc formulas: X m = (100(m2 – m1))/(100 – m1), kur m2 – faktiskais mitrums, %, m1 – bāzes mitrums, %.
Ieskaites svars graudiem un rapsim, kam faktiskie piemaisījumi pārsniedz bāzes rādītāju, tiek aprēķināts, atskaitot no neto svara piemaisījuma zudumus (X p.), ko aprēķina pēc formulas: X p = p2 – p1, kur p2 – faktiskie piemaisījumi, p1 – bāzes piemaisījumi, %.
Kvalitātes rādītāji un grupu iedalījums var mainīties atkarībā no pasūtītāja kvalitātes prasībām.